Contactformulier

Bel mij later terug

Contact
Vragen over Cloud

Wat is de cloud?

Updates Wat is de cloud?

Werken in de cloud is anno 2020 niet vreemd meer. Volgens het IDC Cloudview Survey werkt ruim 80% van de bedrijven nu in de cloud werkt. We kunnen dan ook wel stellen dat cloud meer is dan een trend of hype, het is de nieuwe norm. Maar toch krijgen we nog steeds veel vragen over de cloud. En ook op internet wordt er veel naar gezocht. Daarom bespreken we in een serie blogitems de verschillende vragen over de cloud.

In dit eerste blogitem leggen we uit wat de cloud nu precies is.

 

‘Wolk van computers’

 

De cloud is een netwerk dat, met al de computers die erop aangesloten zijn, een soort ‘wolk van computers’ vormt. Volgens Wikipedia is cloud computing “het via een netwerk – vaak het internet – op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens”.

Bekende clouddiensten voor de opslag van gegevens (data) zijn Dropbox, OneDrive en Google Drive. Maar ook e-mails van Gmail bijvoorbeeld staan in de cloud. Deze staan niet op je pc of laptop, maar op aanvraag (wanneer je inlogt) heb je er de beschikking over.

 

Je werkt al vaker in de cloud dan je door hebt

 

Maar wist je ook dat je Facebook-account een cloud dienst is? Als je foto’s op Facebook zet, worden deze ergens opgeslagen in een datacenter van Facebook. Waar jij en jouw Facebook-vrienden ook inloggen, iedereen kan deze foto’s zien. Eigenlijk heb je de foto’s dan in de cloud gezet.

 

Waar bevindt de cloud zich?

 

Omdat de plek waar je bestanden, foto’s en e-mails staan niet zichtbaar, tastbaar en vaak onbekend is, wordt de term cloud (wolk) gebruikt.

Ook wordt er vaak gevraagd waar de cloud nou precies is, waar die data dan staat opgeslagen. Dat hangt af van de clouddienst die je afneemt. Dat kan in Peking zijn, of New York, of dichterbij huis bijvoorbeeld in Utrecht. Data staat ergens in een datacenter opgeslagen en als u de beschikking heeft over een internetverbinding én de inloggegevens kunt u de data inzien. Dat is het principe van cloud computing.

Terug naar overzicht

Duurzamere en daarmee slimme ICT oplossingen

Is jouw organisatie afhankelijk van een 24/7 uptime en kan je geen seconde zonder een goed werkende ICT omgeving? Laat ons je dan adviseren tijdens een adviesgesprek.

Neem direct contact op met +31 85 4873450 of:

Laat je door ons terugbellen