Contactformulier

Bel mij later terug

Contact
Start met veiliger werken

Hoe kun je veilig internetten? Hier 5 tips!

Updates Hoe kun je veilig internett...

 

Op 11 februari 2020 is het Safer Internet Day, de dag dat wereldwijd (Safer Internet Day wordt in 130 landen “gevierd”) extra aandacht wordt gevraagd voor een veiliger internet. De organisatie verwoordt het als een oproep aan iedereen om een steentje bij te dragen bij het creëren van een beter internet voor iedereen, met name voor de jongste gebruikers.

Een goede gelegenheid voor ons om in te gaan op veilig internetten en hoe je je organisatie kunt beveiligen. 

 

#1: Controleer links voordat je erop klikt

Deze tip heb je waarschijnlijk al zo vaak gehoord dat deze niet meer bij je doordringt. Hij wordt al jarenlang verkondigd als één van de belangrijkste tips voor veilig internetten. Toch gaat het maar al te vaak fout en daarom beginnen wij dit lijstje toch met deze tip.

 

Maar hoe kun je een link controleren? Een link verwijst niet altijd de website waarnaar deze lijkt te linken. Zo hoeft de link www.tikkie.nl in een e-mail of op een website niet per se naar de website van Tikkie te linken. Dit kun je controleren door met de muis op de link te gaan staan en niet te klikken. Wanneer je even wacht zal de echte link zichtbaar worden (op iMac linksonder in de browser). 

En let dan goed op, want cybercriminelen zijn doortrapt. Het webadres www.tIkkie.nl lijkt te kloppen, maar kijk nog maar eens goed. Zie je het?

 

#2: Dubbelcheck de echtheid van een website en van e-mails

 

Cybercriminelen zijn creatief en proberen ons steeds weer op nieuwe manieren om de tuin te leiden. Zo maken ze veel gebruik van zogenaamde phishing websites. Hierbij maken ze een kopie van een bestaande website, vaak van een gerenommeerde partij, en hopen dat mensen een typefout maken waardoor ze op die website komen. Een webadres van zo’n phishingwebsite zou bijvoorbeeld zalendo.nl kunnen zijn, of wekhamp.nl.

 

#3: Vertrouw vreemde computers niet

 

Vertrouw nooit de computer van een ander. Zeker de computers in openbare gelegenheden zoals hotels zijn een groot potentieel gevaar. Je weet nooit hoe goed deze beveiligd zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de computers van familieleden en vrienden. 

 

Moet je de computer van een vreemde gebruiken, gebruik dan om te surfen op het internet altijd de privémodus van de internetbrowser zoals Incognito bij Google Chrome of Privémodus bij Safari. Wanneer je op deze manier surft worden bepaalde extra beveiligingen actief en worden je sporen achteraf gewist. Dus ook eventueel ingevoerde gebruikersnamen en wachtwoorden.

 

 

#4: Sluit popup’-s af met Alt+F4 / Cmd+Q

 

Komt er een pop-up in je scherm? Klik dan niet op het kruisje, want ook achter dat kruisje kan een link zitten waarmee je je computer infecteert. Sluit pop up’s daarom af met de toetscombinatie Alt+F4 binnen Windows of Cmd+Q op de Mac.

Het is nog beter om een Pop-Up-Blocker te installeren.

 

 

#5: Beveilig je bedrijfsinformatie met two-factor-authentication

 

Wil je als organisatie zeker zijn dat je geen ongewenst digitaal bezoek krijgt? Maak dan gebruik van two-factor-authenticatie om je workflow en processen te beveiligen. 

Klanten van NI20 werken met DUO two factor authenticatie.

Twee-factor-authenticatie (2FA) versterkt de toegangsbeveiliging door twee methoden (ook wel factoren genoemd) te vragen om de identiteit te verifiëren.

Lees hier meer over beveiligen met two-factor-authenticatie.

Terug naar overzicht

Duurzamere en daarmee slimme ICT oplossingen

Is jouw organisatie afhankelijk van een 24/7 uptime en kan je geen seconde zonder een goed werkende ICT omgeving? Laat ons je dan adviseren tijdens een adviesgesprek.

Neem direct contact op met +31 85 4873450 of:

Laat je door ons terugbellen